Creuem el pont sobre el riu. Passem al costat d'una àrea recreativa i pugem uns metres per la pista asfaltada fins que pocs metres més enllà conflueix amb una altra. A l'altra banda de la pista veiem uns indicadors i un camí que marxa amunt. Avancem per aquest camí que comença pujant fort i creuant una zona de xaragalls, on l'erosió fa difícil mantenir el camí en condicions. Pugem fort i anem guanyant perspectiva sobre Bagà. Després d'un primer tram més dret el pendent es suavitza. Guanyem un petit turonet i avancem per terreny obert, sempre pujant i veient ja a la llunyania, la Roca Tiraval. El camí desemboca en una pista, prop de Can Matallops. No cal acabar d'arribar a la casa, sinó que seguim la pista a la dreta durant un centenar de metres aproximadament. Cal fixar-s'hi bé perquè un camí poc evident al principi marxa cap a l'esquerra, fent un tomb de més de 90º. Avancem ara pel camí, menys fresat però prou evident. El camí puja per dins del bosc fins arribar a l'ermita de Santa Fe de Quer, en un estat lamentable, sense teulada. Passem al costat de l'església i seguim el camí. Passada l'església ruïnosa tenim una de les vistes més boniques de la Roca Tiraval, amb la seva cinglera diagonal, i a davant la gran casa de Can Quer, on arribem al cap de poc per una pista. Passem la casa i seguim per la pista que passa per sobre i que aviat esdevé camí. Mica en mica guanyem pendent, i deixem el terreny obert per entaforar-nos en el torrent de Turbians. Entrem en terreny humit i obac, en un bosc mixt de pins i faigs, amb molt sotabosc. Passem al costat de la base de les parets de la cinglera. El camí comença a pujar fort, seguint sempre el torrent. Anem avançant per dins del torrent, deixant les parets del cingle enrere. En un punt concret del camí cal abandonar-lo i girar totalment cap a la dreta per iniciar un camí poc evident que ens enfilarà directament al cim. Aquest camí no surt als mapes, i cal parar atenció a no passar-lo de llarg. Com a referència trobarem un senyal vermell en un boix, algunes fites, i senyals d'alguna caminada que ajuden a seguir el camí, ja que en alguns trams és poc evident. El primer tram de camí és el més fàcil de seguir, però a mesura que la vegetació desapareix costa trobar la bona traça. En qualsevol cas cal anar resseguint la cinglera i sempre en lleugera direcció cap a l'esquerra, seguint la mateixa forma del terreny. Poc abans d'arribar a la Roca Tiraval, el camí passa pel costat de de la boca de l'avenc de la Roca Tiraval. El recorregut total és de 3 quilòmetres. Coordenades molt aproximades.
Carregant mapa...
Pel costat d'uns blocs es penetra en un pou de secció irregular i que als pocs metres de descens s'eixampla. A la base, una curta rampa descendent ens situa a -24 metres de fondària.
La primera exploració fou realitzada el 1979 per la SIE del CE Àliga.
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1980).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. (Urgell,el Solsonès, la Segarra i el Berguedà). Vol. 5: 234 pp. Políglota. Barcelona. Situació, fotografia i coordenades facilitades pel blog “Engarrista”de Marc Solé, www.engarrista.com/content/view/314/74/ post del dia 4/1/2011.