A la carretera N-260 de Pobla de Segur a Sort, un cop passat el darrer túnel del congost de Collegats, trobarem als 2'5 quilòmetres el desviament cap a Baén, tot seguit un pont creua el riu Noguera Pallaresa i un cop passat s'ha de prendre una pista a la dreta que per un gual creua el riu Major i s'enfila cap el bosc de Pentina tot serpentejant la muntanya. Al quilòmetre 4,6 d'haver iniciat la pista s'arriba a un revolt molt marcat i per damunt d'ell, mig tapat pel bosc, s'observa un gran esvoranc vertical a la paret i coronat per un pont de roca. Es tracta del Salt de la Núvia , possiblement un antic avenc que, per la degradació del cingle ha perdut tota una de les seves parets i curiosament ha conservat tota la seva boca, que resta penjada en forma de pont. Òbviament el nom prové d'una llegenda, estesa a diferents contrades de Catalunya, on una donzella s'estima més estimbar-se que casar-se amb l'home (normalment vell, però ric) que l'obliga la família. Uns metres més endavant de l'esmentat revolt surt, a la dreta i senyalitzat, el camí que porta a l'Espluga de Cuberes i Solduga.
Carregant mapa...
Gegantina balma oberta al llarg del cingle. Presenta dos buits principals, tots dos amb edificacions i que actualment són utilitzats per guardar els ramats d'ovelles i cabres. A l'extrem de la de més a llevant, es troba la petita església romànica de Santa Coloma. Aquestes balmes segurament ja foren habitades des de la prehistòria i es té constància d'una farga l'any 923. La presència humana està documentada fins al període de la guerra Civil (1936-39).
Gran balma coneguda des de temps immemorials i d'escàs interès espeleològic.
No comments yet.
Be the first to share your experience!
No explorations registered yet.
Register your visit to this cave!
Aymamí, G. (1991).- “Excursió a l'Espluga de Cuberes i Solduga. Pallars Sobirà”. Excursionisme (193): 310-315. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona. <ol start="2"> Cortès, M. (2005).- La Serra del Boumort i muntanyes veïnes. 380 pp. Cossetània Edicions. Valls. Coordenades i fotografies facilitades per Alfred Montserrat (ERE-CEC).