Des de Sant Pere de Ribes es pot anar a la urbanització de Can Marcer i des de aquí anar a trobar la riera de Jafre i seguir per ella aigües amunt. La cova es troba a pocs metres per damunt la llera de la riera, en el seu vessant esquerre (a la dreta segons el sentit de la marxa) i amb diferents senyals i indicadors que faciliten la localització.
Carregant mapa...
Traspassat el porxo d'entrada es penetra en una galeria lleugerament ascendent que arriba a un replà d'uns 2 metres d'amplada i 4 de llarg. A la dreta es troben dos petits conductes molt estrets. La galeria principal comença a baixar fins arribar a un pas molt baix de sostre que desemboca en una galeria alta d'uns 12 metres de longitud. Al seu extrem, i mitjançant una escalada de poc més de 4 metres, es pot assolir una curta galeria superior que per un extrem comunica amb la galeria inferior i per l'altre, després d'una estreta gatera, encara puja una mica més fent-se impenetrable.
Coneguda a la zona des de temps immemorials. Font i Sagué ja l'esmenta per referències al seu Catàlech (1897) i diu que és de poca importància. Faura i Sans també la inclou al seu Recull (1909), tot atorgant-li 42 metres (per error els col·loca a la columna de la fondària). L'any 1956 és excavada per J. Bellmunt (Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú) trobant diferent material lític: 1 petita destral de basalt, 1 placa de pissarra verdosa, quatre denes de collar de variscita (possiblement procedents de les mines de Can Tintorer (Gavà), alguns sílex i dues peces dentàries humanes. La cova passa a ser molt coneguda per excursionistes i espeleòlegs i referenciada en diferents publicacions. No és fins a l'octubre del 2010 que, en una visita de membres del GE Badalona, veuen al seu fons un conducte ascendent. Hi tornen al cap de dos mesos i després d'efectuar una petita escalada exploren una petita galeria superior, tot aprofitant per refer la topografia de la cavitat. Amb sorpresa troben una inscripció (G.E.C.) que no sabem a qui correspon però que testimonia una visita anterior.
No comments yet.
Be the first to share your experience!
No explorations registered yet.
Register your visit to this cave!
Borràs, J. (1974).- Catálogo espeleológico del macizo de Garraf . Vol. III . 207 pp. Barcelona. <ol start="2"> Gasca, M. (1968).- “La 'Cova Negra' de Sant Pere de Ribes”. Montaña (117): 197-202. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona. Actualització de dades, topografia actual i fotografies, extretes del blog: espeleobloc.blogspot . Apunt del dia 4 de gener del 2011. Text: Enric Porcel (GE Badalona).