Anant per la carretera BV-2111 de Sant Pere de Ribes a Olivella, en arribar al quilòmetre 13,800 just després de creuar el pont de la riera dels Pelagons, del costat esquerre de la carretera s'inicia una pista que està tancada a la circulació de vehicles, caldrà seguir-la durant 2,36 quilòmetres i al llarg del recorregut creuarem la riera dels Pelagons fins a sis vegades. Quasi arribant al final del recorregut deixarem a la dreta la masia dels Pelagons de Baix (en ruïnes). Passada aquesta encara travessem la riera dos cops, després de travessar la darrera, a 43 metres i del costat dret de la pista (ETRS89 398474 – 4575669) surt un corriol marcat amb fites que en una cinquantena de metres ens porta fins la cavitat, aquesta es troba a 20 metres per sobre de la pista.
Carregant mapa...
L'estreta boca es troba en una petita depressió allargada i comunica amb un ressalt estret de 2 m de desnivell que porta a una saleta de petites dimensions. D'aquí i per un fort pendent es baixa fins al fons de l'avenc, de planta plana i plena d'enderrocs. A l'altre extrem es desenvolupa una curta i estreta galeria remuntant. S'ha de tenir cura degut a la inestabilitat d'alguns blocs durant el seu recorregut.
L'avenc es va descobrir, almenys arqueològicament, per un grup de col·laboradors de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú l'any 1958 i hi van fer un petit sondeig d'1 x 1 m al fons de la cavitat. Es trobaren ossos, set fusaioles i diferents tipus de ceràmica. L'any 1968 membres del GET – AE Talaia publiquen una curta ressenya amb una topografia on li atorguen 12 m de fondària (la imatge és pràcticament irreproduïble per la mala qualitat d'impressió). Cavitat d'inhumació amb restes humanes i molts fragments de ceràmica datats entre el Bronze i el Ferro-Ibèric. Tots aquests materials es troben al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. En alguns moments l'avenc ha estat esmentat com a Cova dels Pelagons .
No comments yet.
Be the first to share your experience!
No explorations registered yet.
Register your visit to this cave!
Ferrer, Antoni (1968).- “Avenc dels Pelagons” Soterrània (1): 22-23. GET – AE Talaia. Vilanova i la Geltrú. <ol start="2"> Miret, Josep (1982).- “Materials de l'Avenc dels Pelagons (Avinyonet del Penedès)”. Butlletí de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer . (Sisena època): 199-207. Vilanova i la Geltrú.