Forats del Fondal de Valldellós

Conjunt de petites cavitats intersicials al fondal de Valldellós (Mediona, Alt Penedès)

El fondal de Valldellós està format pel despreniment d'una cinglera calcària que ha format un caos excepcional de blocs entre els quals s'han configurat multitud de petites concavitats d'escàs valor espeleològic però sí d'interès arqueològic.
Tot l’indret està dominat per dos elements singulars, l’agulla de Valldellós, un monòlit que presideix el fondal, i el pas dels lladres o de la guineu que formant una dissimulada canal permet superar fàcilment el cingle.
Caracteritzat arqueològicament com a nucli eremitic-cultual en cova, és un paratge resultant de la descomposició i retrocés del cingle on una esbaldregada de blocs crea un petit laberint de passadissos i caus.
Tot i que no sembla que es donin unes condicions favorables per l’habitatge troglodític permanent, el cert és que s’han recollit nombroses peces d’època prehistòrica (Neolític i Bonze) i d’època paleocristiana, dins les petites “quasi” coves que s’obren sota els blocs.
L'anomenat Forat o Cova de la Boira (o de la Cuina) és el que té un aspecte més “cavernícola”. Amb un recorregut topografiat de 43 metres presenta tres entrades, una de elles en rampa, la segona en forma de pou-ressalt de 4 metres i l'última com un estret laminador. Tot el conjunt, parets sostre i terra és una acumulació de blocs amuntegats que mereixen l’adjectiu de caòtics.
Altres cavitats existents són: Cova “A” o de la Piràmide, cova de la Jeta, cova d'en Barramon, balma del Pèndol o del Batlle, balma de la Cullera, cova de les Monedes, cova de l'Horta o Galeria de la Roca del Gat i la cova del Tronc.
Membres de la SIE – CEA també van estar a dues més que van denominar: Forat del Triangle i Forat de les Dues Boques i que no sabem si es poden correspondre a algunes de les anteriors.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Mediona
 • Comarca: Alt Penedès
 • Unitat: Alt Penedès, l'
 • Recorregut: 43 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-04-04 15:39:21

Situació

S'accedeix per la carretera que va de Guardiola de Font-rubí a Font-rubí (BP-2126). Un cop passada la Rubiola trobarem una pista a la dreta que es dirigeix al Maset de les Pereres, seguint la pista farem cap a Les Pereres, des d'ací sortirem per la pista que va en direcció NO, una mica més endavant trobarem una desviació, la de l'esquerra es dirigeix a una pedrera, cal seguir per la dreta fins arribar al fondal de Valldellòs, on la pista fa un revolt de 180º. D'aquí surt un camí que remunta tot el fondal en direcció a la zona de la cova del Bolet.
Les coordenades són aproximades i indiquen el punt on s'hauria de trobar la Cova de la Boira.

Història

El fondal de Valldellós ja apareix citat l'any 1928 en un itinerari del Centre Excursionista Rafel de Casanova (aleshores l'anomenaven Fondal de Clivelleres).
L'any 1956, Pere Giró fa esment d'una donació de material arqueològic feta per Josep Lloret al Museu de Vilafranca del Penedès.
Però no és fins el 1975 que, tres membres de l'Agrupació Excursionista Talaia (Vilanova i la Geltrú) (J. Alegret, M. Pàmies i J. Virella), redescobreixen l'indret i a partir de 1978 fins a 1986 la zona va ser objecte d'una important actuació arqueològica per part de l'Associació d'Estudis Científics i Culturals de Mediona.

Topogràfics

topo 0: Forats del Fondal de Valldellós

Fotos

foto 0: Forats del Fondal de Valldellós
foto 1: Forats del Fondal de Valldellós
foto 2: Forats del Fondal de Valldellós
foto 3: Forats del Fondal de Valldellós
foto 4: Forats del Fondal de Valldellós
foto 5: Forats del Fondal de Valldellós
foto 6: Forats del Fondal de Valldellós

Bibliografia

 1. Coll, J.M.; Molina, J.A.; Roig, J. (1995).- “El fondal de Valldellós (Mediona, Alt Penedès): Un nucli eremític-cultual en cova del s. V”. Miscel·lània Penedesenca (20): 169-183. Institut d'Estudis Penedesencs.
 1. Rafecas, Eduard (1995).- Mediona. Guia d'esports d'aventura. 76 pp. Ajuntament de Mediona.
 • Fotografies, topografia i altres dades extretes del blog: espeleobloc.blogspot (Apunt del 21-10-2009)

Copyright © Espeleoworld 2022.