Espeleo World

Forat Nº3 de l'Embut

Cavitat de 168 m. de recorregut que forma part del sistema de l'Embut (Núria)


La boca, de 0,60 per 0,90 metres dóna a un ressalt d'un metre que porta a una galeria descendent d'un metre d'amplada per uns 1,70 metres d'alçada. A uns 3 metres de recorregut trobem una galeria a l'esquerra (1,50 x 1 m.) que fineix als 11 metres. Un metre abans, per un forat d'un metre de diàmetre situat al sostre s'accedeix a una galeria superior. En direcció SE aquesta galeria superior ascendeix 3 metres, llavors finalitza cap a la dreta en una gatera d'un parell de metres. Si des del forat avancem 9 metres en direcció SO arribarem a una petita sala final. A l'esquerra trobem un parell de derivacions sense importància.
Retornant a la galeria d'entrada, continuarem 5 metres més fins a interceptar una diàclasi. Un P.3,50 ens barra el pas. Amb molt de compte passarem al relleix que veiem al front i des d'aquí podrem baixar sense problemes. Continua per l'esquerra una galeria descendent d'uns 10 metres. La galeria comença amb 1 metre d'amplada per anar disminuint fins acabar en una fissura impenetrable. Si continuem per la dreta, una forta rampa descendent amb pedres soltes ens deixa avançar uns 8 metres més. Si bé la continuació és evident, l'estretor del pas i els blocs inestables fan desistir de continuar.
Tornant on acaba la galeria d'entrada, saltant la diàclasi observem tres passadissos que van a connectar a una altra diàclasi paral·lela a l'anterior.
Anirem pel de l'esquerra, als 3,60 metres hi ha un ressalt de 2,20 metres que ens porta al terra de la diàclasi, aquesta és inclinada i té uns 7 metres d'alçada per 0,50 metres d'amplada. Per l'esquerra finalitza als 3 metres. Anirem per la dreta, baixant en rampa de pedres soltes uns 7 metres. Aquí es pot observar un 'graffiti' a la paret: “GELS 1970”. Baixarem 7 metres més cap a la dreta, en un fort pendent de – 34º. Ens trobem una galeria perpendicular, el ramal de la dreta acaba als 5 metres en gatera de sostre baix. Seguint pel ramal de l'esquerra als 7 metres es bifurca la galeria. Per l'esquerra, i passant una gatera (0,50 x 0,50 m.) de 2 metres de llarg continuem 3 metres fins que acaba la galeria. A la nsotra esquerra, abans de l'acabament del conducte, trobem un pas que seguit 3 metres ens porta a un pas estret on bufa un interessant corrent d'aire. Aquest punt sembla del tot susceptible de connexió al el Forat nº 4 de l'Embut.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Queralbs
 • Comarca: Ripollès
 • Unitat: Alt Freser
 • Recorregut: 168 metres
 • Desnivell: 20 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Marbres
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-05-20 13:59:16

Situació


Des de l'estació del cremallera de Núria i passant per darrera del santuari pujarem pel camí que passa pel costat de la zona d'acampada, més endavant creuarem el torrent de Finestrelles, a la primera bifurcació anirem cap a la dreta i a la segona cap a l'esquerra, cap al Puigmal, pujant pel camí que passa a la dreta de la coma de l'Embut, un xic per sobre d'ell. En el moment que el corriol torna a creuar el torrent, girarem a la dreta seguint el llit del torrent i de seguida es troba el forat nº 1 i la seva bonica cascada.
Si seguim torrent avall trobarem la boca del Forat nº 3 de l'Embut al vessant esquerre del barranc a pocs metres per damunt de la llera i poc abans d'arribar als estrets i en una zona de fort pendent amb herba i roques.

Història


En el decurs d'unes visites a l'Embut nº 4 durant l'estiu del 1968, membres de la SIE – CEA van trobar una petita esquerda sobre el vessant esquerre del torrent, la qual van desobstruir i exploraren, pel que sembla, d'una forma parcial. La van batejar amb el nom de Forat d'en Bes, però segons ens comenta l'amic Antoni Ferro (SIE) és el que ara es cataloga com Embut nº 3.
Entre 2006 i 2008 membres del GE Badalona i altres companys han anat revisant i topografiant de nou totes les cavitats de la zona, actualitzant totes les dades i es van publicar al volum 3 del Catàleg Espeleològic de Catalunya (Jordi de Valles, 2009).

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1980).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 4 (el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà). 296 pp. Ed. Políglota. Barcelona.
 1. Cardona, F. (1989).- Grans cavitats de Catalunya (Vol. 1: La Serralada pirinenca): 198 pp. Espeleo Club de Gràcia. Barcelona.
 1. Carreras, A. (1964).- “Los fenómenos kársticos del valle de Núria”. Cavernas (3): 102-112. Grup d'Espeleologia de Badalona
 1. Cutrona, R.; Bes, A. (1969).- “Forats de l'Embut i Forat d'en Bes”. EspeleoSie (4): 13-15. SIE – Centre Excursionista Àliga. Barcelona.
 1. Géraud, Ph. (1978).- “L'Avenc del riu de Núria”. L'Echo des Cavernes (2): 7-9. Société Spéléologique de Plantaurel.
 1. Valles, J. de (2009).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 3: 381 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 1. Vendrell, M.; Filbà, Ll. (1976).- “Sistema kárstico del Embut del Puigmal (Núria)”. Speleon (22): 115-122. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 • Fotografies extretes del blog: espeleobloc.blogspot (apunt del 19-10-2009)