Espeleo World

Forat de la Canya

Petita cova de 48 metres de recorregut a Vall de Cardós.


La boca és un forat de 2,20 metres d'alt per 0,50 d'amplada, aquest dóna pas a una rampa amb forta inclinació (-35º), fins trobar un ressalt de 1,60 metres combinat amb un pas estret de 0,40 metres d'amplada. Uns quants metes més enllà finalitza la cavitat amb un recorregut real de 48 metres i un desnivell de -18 metres. Les dimensions de la cova, d'una única galeria, són regulars (0,70 metres d'amplada i 3 metres d'alçada). A mig recorregut existeix una zona on el sostre és més elevat, una escalada de 7 metres ens permet explorar aquesta variant (secció 2 de la topografia).
Es tracta d'una curiosa cavitat excavada en un material que té tot l'aspecte de la pissarra (llicorella al país) i que segueix una diàclasi orientada N-S.
Al final de la cova trobem recobriments litogènics parietals de calcita. Aquest fet fa pensar que la roca ha de tenir una certa component calcària.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Vall de Cardós
 • Comarca: Pallars Sobirà
 • Unitat: Alt Pallars
 • Recorregut: 48 metres
 • Desnivell: 18 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Esquists
 • Bio:
 • Última revisió: 2013-02-04 11:59:45

Situació


La cavitat es troba situada sobre la Mata d'Esterri i sota el Pic de la Portella, al lloc de Cassibrós.
Per arribar-hi, agafem la pista que des d'Esterri de Cardós puja al Pla de Negua. A l'alçada de la Fonteana haurem de deixar els vehicles per començar l'ascensió a peu, fent una diagonal imaginària en direcció O, cap a un petit collet on es troba la cavitat. La pujada s'ha de fer pel mig del bosc, sense cap camí. En aquest trajecte travessarem tres antigues “carrues” i passarem pel costat d'un parell de bordes enrunades. Després d'una hora de passejada ens trobem amb lo forat de la Canya, ubicat en el vessant de Cassibrós.
Coordenades aproximades; el punt indicat (1700m) per les coordenades facilitades pels autor de l'article (GEB), dóna una diferència de 138 metres en l'alçada respecte a la mesurada per aquests (1838m).

Història


Coneguda d'antic per la gent del país, es diu que aquest forat era una antiga ossera. Els pastors expliquen que al primer ressalt hi havia un tronc per poder baixar al fons, lloc on hi havia una font de la qual agafaven aigua.
La primera exploració de la que tenim referència es realitzada pel GE Badalona el 25 d'octubre de 1997. En el decurs de l'exploració no trobaren cap senyal de la font, tant sols un bassal sec que probablement en ocasions s'ompli d'aigua.
Aquesta cavitat li va estar indicada a en Francesc X. Sudrià pel Sr. Lluís Sevilla, de Casa Blanca d'Arròs, quan el primer recollia dades pel llibre de la Vall de Cardós. Aquest es posà en contacte amb membres del GEB i els acompanyà fins la cavitat.

Topos

Media

Biblio

 1. Porcel i Caro, Enric (1999).- “Lo Forat de la Canya”. Exploracions (18):49-51. EC Gràcia.