Cova Negra

Coneguda cova de 69 m. de recorregut a la riera de Jafre (Garraf)

Traspassat el porxo d'entrada es penetra en una galeria lleugerament ascendent que arriba a un replà d'uns 2 metres d'amplada i 4 de llarg. A la dreta es troben dos petits conductes molt estrets. La galeria principal comença a baixar fins arribar a un pas molt baix de sostre que desemboca en una galeria alta d'uns 12 metres de longitud. Al seu extrem, i mitjançant una escalada de poc més de 4 metres, es pot assolir una curta galeria superior que per un extrem comunica amb la galeria inferior i per l'altre, després d'una estreta gatera, encara puja una mica més fent-se impenetrable.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Sant Pere de Ribes
 • Comarca: Garraf
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 69 metres
 • Desnivell: 8 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-04-23 14:08:16

Situació

Des de Sant Pere de Ribes es pot anar a la urbanització de Can Marcer i des de aquí anar a trobar la riera de Jafre i seguir per ella aigües amunt. La cova es troba a pocs metres per damunt la llera de la riera, en el seu vessant esquerre (a la dreta segons el sentit de la marxa) i amb diferents senyals i indicadors que faciliten la localització.

Història

Coneguda a la zona des de temps immemorials. Font i Sagué ja l'esmenta per referències al seu Catàlech (1897) i diu que és de poca importància. Faura i Sans també la inclou al seu Recull (1909), tot atorgant-li 42 metres (per error els col·loca a la columna de la fondària).
L'any 1956 és excavada per J. Bellmunt (Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú) trobant diferent material lític: 1 petita destral de basalt, 1 placa de pissarra verdosa, quatre denes de collar de variscita (possiblement procedents de les mines de Can Tintorer (Gavà), alguns sílex i dues peces dentàries humanes.
La cova passa a ser molt coneguda per excursionistes i espeleòlegs i referenciada en diferents publicacions. No és fins a l'octubre del 2010 que, en una visita de membres del GE Badalona, veuen al seu fons un conducte ascendent. Hi tornen al cap de dos mesos i després d'efectuar una petita escalada exploren una petita galeria superior, tot aprofitant per refer la topografia de la cavitat. Amb sorpresa troben una inscripció (G.E.C.) que no sabem a qui correspon però que testimonia una visita anterior.

Topogràfics

topo 0: Cova Negra
topo 1: Cova Negra

Fotos

foto 0: Cova Negra
foto 1: Cova Negra
foto 2: Cova Negra
foto 3: Cova Negra

Bibliografia

 1. Borràs, J. (1974).- Catálogo espeleológico del macizo de Garraf. Vol. III . 207 pp. Barcelona.
 1. Gasca, M. (1968).- “La 'Cova Negra' de Sant Pere de Ribes”. Montaña (117): 197-202. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 • Actualització de dades, topografia actual i fotografies, extretes del blog: espeleobloc.blogspot. Apunt del dia 4 de gener del 2011. Text: Enric Porcel (GE Badalona).

Copyright © Espeleoworld 2022.