Cova del Moro

Cova de 31 m. de recorregut a Aiguafreda

Al fons d'un clot d'uns 3 metres de diàmetre i uns 2 metres de desnivell s'obre la boca de la cavitat en forma de conducte subvertical, facilment superable, i de 4 metres de desnivell. A partir d'aquí, una rampa en lleuger pendent ens situa en el punt de màxim desnivell de la cavitat i al bell mig d'una galeria de 18 metres de llarg, àmplia i d'uns 2 metres d'alçada. De sobte baixa el sostre, la galeria gira lleugerament cap a l'esquerra i es troba un laminador d'uns 3 metres d'amplada i de poc més de 3 metres de llarg, on acaba la cavitat per una obstrucció de blocs. Aquest punt final gairebé coincideix amb un altre clot que trobem a l'exterior poc abans d'arribar a la boca de la cova.
La morfologia dominant és de tipus graviclàstic i la major part de la galeria principal es troba recoberta per una gruixuda capa argilosa, damunt la qual s'ha excavat un meandre d'uns pocs centímetres de profunditat, fruit de la circulació temporal d'aigua en èpoques de grans plujes.

  • Tipo: Cova
  • Municipi: Aiguafreda
  • Comarca: Vallès Oriental
  • Unitat: Montseny, el
  • Recorregut: 31 metres
  • Desnivell: 8 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: Entre d'altre material entomològic cal destacar la presència del coleòpter Speonomus urgellesi Español 1965.
  • Última revisió: 2012-11-17 12:43:50

Situació

Des d'Aiguafreda cal anar a cercar el carrer de Cruïlles i arribar-nos fins el cementiri. A partir d'aquí la pista es va enfilant, passa pel costat d'una pedrera i arriba fins la tanca d'accés a la casa-castell de Cruïlles (recentment restaurada). A la dreta, la pista continua (disc de circulació prohibida a vehicles), cal seguir-la i després d'un parell de corbes i d'una altra de tipus “revolt de paella”, s'ha de continuar fins a un punt que la pista descriu una corba a l'esquerra i una altra a la dreta unides per un tram recte (a la foto aèria es veu clarament que la pista forma una gran “C”). Pocs metres després de la corba superior surt un petit corriol a l'esquerra que en uns 40 metres ens porta a la boca de la cavitat.

Història

Cavitat coneguda per la gent de la contrada des de fa molt de temps, encara que la primera referència espeleològica l'aporten els membres del Grup Geogràfic de Gràcia que l'exploren el 26 de gener del 1975, anomenant-la cova de Cruïlles. Cal dir que a Aiguafreda sempre l'han coneguda com a cova del Moro i així apareix als mapes de l'ICC.

Topogràfics

topo 0: Cova del Moro

Fotos

foto 0: Cova del Moro
foto 1: Cova del Moro
foto 2: Cova del Moro
foto 3: Cova del Moro

Bibliografia

Grup Geogràfic de Gràcia (1976).- “Nota sobre tres cavidades en Aiguafreda (Barcelona)” Cavernas (19-20): 33-49. GE Badalona.

Copyright © Espeleoworld 2022.