Espeleo World

Cova de l'Home Mort

Cova de 78 m. de recorregut a la Garriga (Vallès Oriental)


Dels tres punts d'accés a la cavitat, el del mig és el de majors dimensions i es troba dividit en dos per bloc de roca, donant a sengles cambres de diferents dimensions i intercomunicades per un passadís. Al fons de la més occidental, que correspon a la tercera boca, s'obre entre blocs una galeria ampla (16 metres màxim), baixa de sostre (0,8-1,2 metres), de 15 metres de longitud i lleugerament descendent, al final de la qual resta tancada la cavitat. En diferents racons d'aquesta cambra s'originen petites saletes laterals i en el seu tram final es poden observar senyals evidents d'inundacions temporals.
La cavitat s'obre en materials del triàsic inferior (Buntsandstein), segurament gresos grollers o microconglomerats. En diferents punts de les parets de la cova es poden observar senyals d'excavació artificial, possiblement de recerca mineralògica.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Garriga, La
 • Comarca: Vallès Oriental
 • Unitat: Montseny, el
 • Recorregut: 78 metres
 • Desnivell: 4 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-07-06 13:17:38

Situació


A l'extrem N. de la població de la Garriga (zona industrial) hi ha el carrer del torrent de l'Enrabiada, passa per sota la via del tren i es transforma en una pista que s'enfila pel vessant dret de l'esmentat torrent. Cal arribar fins a l'ermita de Sant Cristòfol de Monteugues i continuar cap a Can Plans. Es passa per la creu de Can Plans i poc abans de la masia, a uns 150 metres de la creu, la pista fa una corba a la dreta i per sota d'ella es troba la cavitat.
També es pot accedir a Can Plans per una altra pista que surt del Figaró.

Història


Coneguda des de fa molt de temps per la gent de la contrada, per excursionistes i fins i tot per algun grup espeleològic, però mai s'havia publicat res sobre ella. El novembre del 1981 membres de la SIE – CEA la visiten i topografien, sortint publicada per primer cop al volum 6 del Catàleg Espeleològic de Catalunya (1982) amb la denominació de Cova de Can Plans de Monteugues, encara que hi ha una cita que la denominava Cova dels Pirates i una pintada a la boca (1981) posava Cova de la Granota. Recentment (2014), a la propera masia ens han comentat que de sempre s'ha conegut amb el nom de Cova de l'Home Mort i en alguns itineraris excursionistes que apareixen a internet també l'esmenten amb aquest nom.

Topos

Media

Biblio

 1. Badiella, X. (1986).- “La Cova de Can Plans”. Circular interna SIS (15). SIS-CE Terrassa.
 1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1982).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 6): el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, l’Osona, el Vallès Oriental i el Maresme: 290 pp. Ed. Políglota. Barcelona.
 • Revisió de coordenades, fotografies i altres dades facilitades per Alfred Montserrat i Martí Romero (ERE – CEC).