Espeleo World

Cova de l'Aigua

Petita cova d'aproximadament 25 metres de recorregut a Camarasa


Boca de 12 metres d'amplada per 6 metres d'alçada. La planta semicircular, té els 12 metres de la boca i 6 metres de fons, a la dreta es troben dos petits conductes  i al centre trobem un conducte estret que al poc es fa impracticable. A l'esquerra trobem un conducte curt que porta a una altra cambra més petita que té una obertura a la cinglera, i que és el que dóna nom a la cova, ja que es troba una mísera fonteta que manté humit i fresc el pis de la cova.
 
No hi ha topografia coneguda d'aquesta cavitat.

  • Tipo: Cova
  • Municipi: Camarasa
  • Comarca: Noguera
  • Unitat: Serres marginals - Est
  • Recorregut: 25 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Es troba en el lloc conegut com a “Rentisclera de la Maçana”, just per damunt de la presa de Camarasa a l'esquerra hidrogràfica de la Noguera Pallaresa, des de la presa es veu la boca.
La forma més ràpida d'accedir a la cova és des de la presa de Camarasa. Un cop passat el túnel de la carretera que hi ha després de la presa i després de 230 metres per la carretera en direcció a Tremp, pujarem per una canal que ens situarà sota mateix de la cova, des d'aquí cal buscar la millor opció per franquejar els passos de cinglera. Una altra opció és seguir un tram de carretera fins trobar una pista a la dreta la qual seguirem, al poc trobem un trencall a la dreta, aquest va planejant atansant-se força a la cova però a un nivell inferior, un cop s'acaba el camí caldrà anar camp a través fins la cova.

Història


Cavitat explorada per Lluís Marià Vidal, no en tenim la data exacta però sembla que va ésser poc abans de 1894 que és quan es publicà l'article on fa menció d'aquesta cavitat.
En Jeannel i en Racovitza la citen confonent-la amb la cova de la Maçana.
No tenim noticia de ningú més que l'hagi explorat. Sembla ser una interessant estació prehistòrica. Per les dades aportades per en Lluís Marià Vidal deduïm que la cova té un recorregut mínim de 25 metres.

Topos

Media

Biblio

1.      Vidal, Lluis Marià (1894).-“Coves Prehistòriques de la Provincia de Lleyda”. Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya.(separata extreta del nº 13):1-31. C.E. Catalunya. Barcelona 2.      Faura, M. (1911).- “Excursiones espeleológicas realizadas durante el año 1910 en la región catalana”. Boletín Real Sociedad Española Historia Natural. (11):354-376. Madrid. 3.      Jeannel, R. Et Racovitza, EG.(1912).-“Enumération des grottes visitées, 1909 -1911. (Quatrième série)”. Biospeologica. (XXIV). 4.      Arxiu Francesc Rubinat.