Espeleo World

Avenc M-14

Interessant avenc de 22 metres de fondària a la serra d'en Clarà, Mont-ral.


Una estreta boca amb un petit desnivell ens situen en una mena de sala inclinada de 5x3 metres i 0,40 metres d'alçada, on el sostre està format per una gran llosa, al costat S s'hi veu llum de l'exterior però el pas és infranquejable. Al final de la llosa, un ressalt de poc més de -2 metres en ofereix dues continuacions, per la dreta cap el S trobem un nou ressalt de -3 metres, que ens situa en una galeria en pendent amb unes curioses formacions. Al final aquesta galeria torna a remuntar i s'acaba, en el punt més baix de la galeria s'obre un pou de -2,23 metres de fondària, on els blocs impedeixen la continuació.
Situats de nou al peu del ressalt després de la llosa, per l'esquerra i en direcció N, la galeria baixa fins trobar un pou de -3 metres, aquest es pot baixar vorejant el pou per la dreta, remuntant la galeria fins dalt i baixant per l'altra banda fins la base del pou. En aquest punt trobem dues continuacions, seguint per l'esquerra es baixa un fort pendent entre blocs, aquí a la dreta trobem l'accés a una sala de 3,70X1,67X2,95 seguim baixant un nou ressalt de 3,16 metres que ens situa en un espai més ampli, al peu de la base del ressalt trobem un nou ressalt de 3,18 metres que ens situen en una sala de forma triangular de 4X10X3,59 metres on trobem el punt de màxima fondària de la cavitat.
Situats de nou en el punt comentat anteriorment on hi ha l'altra derivació, seguirem la galeria de la dreta que va remuntant al llarg de 9 metres, al final pujarem un ressalt de +2,21 metres, en aquest punt a la dreta i en direcció S, hi ha una gatera que després d'un recorregut de poc més de 5 metres ens porta a la sortida per la boca inferior. Des del punt anterior, la galeria segueix remuntant fins arribar al peu d'una cúpula on per un petit forat es veu la llum exterior, a partir d'aquí la galeria comença a baixar i fa un gir a l'esquerra, quedant de seguida col·lapsada per blocs.
Tota la cavitat es pot explorar sense necessitat de material, una baga de 5 metres pot ser d'ajuda pels menys avesats.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Mont-ral
 • Comarca: Alt Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 101 metres
 • Desnivell: 22 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-08-15 10:44:52

Situació


Anant per la carretera d'Alcover a Capafonts (TV 7041), abans d'arribar a Mont-ral i pocs metres abans d'arribar al Km. 10, surt una pista asfaltada al principi, que travessa el Pla de les Perdius. Seguirem sempre recte obviant les bifurcacions, fins que la pista s'acaba en un eixamplament d'aquesta en mig del bosc, a la carena de la serra d'en Clarà. Des d'aquest punt i en direcció N surt un corriol que ens porta fins l'avenc del Cabirol, a meitat de camí trobem a l'esquerra un corriol obert recentment (juny 2018), cal seguir-lo fins arribar a la cinglera, on trobem un pas que permet baixar-la, una mica més endavant trobem una gran esquerda a l'interior de la qual es troba l'avenc M-13; caldrà vorejar l'esquerda per la dreta i al final d'aquesta trobarem la boca superior de l'avenc M-14, per accedir a la boca inferior, caldrà desviar-se uns metres abans per un corriol que surt per la dreta, en una desena de metres farem cap a l'altra boca.

Història

Localitzat per Juli Serrano (SIE-CEA) el Juliol de 2018, el mateix mes es fa una primera exploració superficial i el 9 d'agost s'explora i topografia totalment. 
S'ha catalogat la cavitat amb les sigles M-14 per continuar amb la numeració que en el seu dia (1995), van realitzar els espeleòlegs de l'AAEET de Valls en aquesta mateixa zona.

Topos

Media

Biblio

 • Dades inèdites, topografia, coordenades, situació i fotografies, facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).